luni, 24 octombrie 2011


Cultura de ciuperci ca si sursa de venit suplimentara


Practic habitatul in care traim ne modeleaza si ne marcheaza in mare masura. Latura financiara conteaza! si din cate observ lumea in ziua de azi alearga dupa bani in fel si chip, nimeni nu este relaxat ci mai degraba complexat de cum sa faca sa razbata in jungla in care traim...

Intr-adevar cultura ciupercilor poate asigura o sursa de venit suplimentar celor care au ca si ocupatie de baza cu totul altceva. Motivele pentru care cultura de ciuperci este potrivita ca si sursa de venit suplimentara sunt urmatoarele:

1. Spatiu. Inchipuiti-va ca aveti gospodarie si spatiu, practic un depozit pe care nu-l folositi, ci sta in paragina si se degradeaza tot mai mult de o bucata de timp. Acest spatiu ar putea foarte simplu sa fie transformat intr-o mica ciupercarie. Iar aceasta ciupercarie ar putea asigura o recolta indestulatoare atat pentru dvs. cat si pentru vecinii si cunoscutii dvs. Eu am facut acest lucru si stiu foarte bine ca se poate.

2. Deseuri agricole la discretie. Ciupercile consuma a gama larga de deseuri gospodaresti de la paie pana la balii de porumb sau hartie. Acest material este usor de procurat sau daca trebuie cumparat este ieftin, poate vor fi unii care-l vor da pe gratis.

3. Timp. Timpul necesar procedurii de cultivare a ciupercilor este foarte scurt. Practic in total 8-10 ore (timp cat dureaza procesul de cultivare si stropirile facute).

4. Volum redus de munca. In maximum cateva ore puteti pune la incubat 20-25 brichete care in 10-20 zile vor fructifica si va vor da o recolta de 5-15 Kg de ciuperci (sistem clasic de cultura) sau chiar mai mult, ciuperci pe care le puteti vinde cu cate 16-18 lei/Kg ce mai aveti de facut e sa le stropiti in tmpul fructificarii. Daca chiar vreti sa aveti o recolta continua puteti sa faceti aceeasi manevra la interval de cateva zile, astfel cantitatea de ciuperci recoltata va fi mai mare...astfel si profitul de pe urma ciupercilor vandute va fi mai mare.

5. Ciupercile sunt cautate. Multi prefera ciupercile de cultura decat pe cele din padure, astfel orice sansa de a cumpara asa ceva mai ales din surse apropiate (cum sunt vecinii) este binevenita. Sunt bogate in proteine si au colesterol 0 in plus au valoare terapeutica, pe langa faptul ca sunt gustoase.


Cultura ciupercilor nu  este o indeletnicire care se potriveste oricui, este foarte clar ca unii prefera sa-si concentreze energiile intr-o directie sau alta in functie de cum poftesc. Cultura ciupercilor se potriveste indeosebi omului cu caracter deschis, pragmatic, decis, harnic, creativ, care vrea 'mai mult' de la viata. Spun toate acestea deoarece vorbind la telefon cu cei care 'ar dori sa cultive ciuperci' simt o doza de indecizie, oamenii sunt oarecum sovaielnici iar actiunea lor in ceea ce priveste decizia de a se implica in cultura ciupercilor este una emotionala. Acestia sunt oameni nehotarati care din cauza lipsei bagajului informational prefera sa dea inapoi, desi multi dintre ei au conditii potrivite pentru cultura de ciuperci. Trist! pentru ca astfel de oameni pierd ocazia de a schimba ceva in viata lor si a acelora din jur..si totusi multi raman obsedati de ideea: ce s-ar fi intamplat daca totusi ...incercam sa ma implic?


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

joi, 20 octombrie 2011


Cultivarea ciupercilor in gospodaria proprie


Nu aveti material (substrat nutritiv) pe care sa cresteti ciuperci?


Ciupercile xilofage si nu numai cresc pe: paie, fan, balii de porumb, coceni de porumb, vreji de soia mazare sau fasole, coji si tulpini de floarea soarelui, ramuri de pomi fructiferi, busteni din diferite esete lemnoase, rumegus, hartie,..toate acestea sunt prezente peste tot in mediul agricol romanesc. Practic la tara gasesti material din plin pentru cultura de ciuperci, iar daca stati la oras poti procura de la tara pentru un pret derizoriu acest material. Din aceasta cauza mediul ideal pentru cultivarea ciupercilor sunt gospodariile de la tara. Problema este ca multi nu stiu, sau nu sunt constienti de acesta posibilitate, iar daca sunt constienti atunci nu sunt genul de oameni potriviti pentru cultivarea ciupercilor, cu alte cuvinte nu vor sa-si schimbe viata in bine. 



Multi prefera sa dea foc la paie, doar ca sa scape de ele...de ce? daca ar fi constienti ca se pot transforma in hrana (care poate fi consumata sau vanduta pentru profit) ar mai proceda la fel? Cine e nebun sa-si dea foc la bani? Ei bine, se para ca multi fac asta, mai ales la noi in tara. Informatia inseamna putere, daca stii cum sa valorifici materia atunci nu ramai in colt si te lamentezi ca nu ai bani si nu traiesti bine. Acest blog este dedicat doar celor harnici si dornici sa-si schimbe viata in bine, exploateaza informatia pe care o gasesti aici pentru binele tau si al familiei tale. 



O familie din India care traieste din cultivarea ciupercilor in gaspodarie (in videoclipul de mai jos-cultura Calocybe indica) oameni simpli, care au descoperit cum sa supravietuiasca in conditii economice aspre. Priveste-i si invata de la ei ce simplu e sa cultivi ciuperci.





AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

luni, 17 octombrie 2011


Dezavantajele cultivarii ciupercilor si solutii pentru diminuarea lor


Hai sa nu discutam doar despre 10 Motive de a cultiva ciuperci care reprezinta de fapt avantajele cultivarii ciupercilor ci si despre dezavantaje,..cel putin asa mi se pare corect.

Principalele dezavantaje

1. Timpul: dezavantajul principal, din momentul insamatarii substratului nutritiv cu miceliu din diferite specii de ciuperci procesul de incubare necesita timp, timp care variaza atat de la o specie la alta cat si de un complex de factori (tulpina, tip de substrat, umiditate, temperatura, schimb de gaze, lumina,..) Pentru ciuperca Pleurotus ostreatus timpul de incubare standard este de 2-3 saptamani. Cu alte cuvinte ai cultivat ciuperca si astepti 2-3 sapatamani sau chiar mai mult pana ce incep sa apara, din acest punct mai astepti inca vreo 4 zile pana se matureaza si doar apoi le recoltezi.

Solutie: Timpul de se reduce semnificativ daca oferim conditii optime de dezvoltare. Acest lucru inseamna cunostinte si experienta precum si stabilirea unei metode proprii de cultivare. In plus se poate stabili o recolta continua prin procedee de alternare a cultivarii: adica azi cultivi astepti recolta peste 3 saptamani, poimaine cultivi astepti recolta peste 3 saptamani jumate si tota asa. Astfel, acest timp se reduce pana la disparitie moment in care are loc o recolta continua de ciuperci.

2. Normele de igiena precara: manipularea ustensilelor si materialului necesar cultivarii ciupercilor in incaperi murdare, precum si pasteurizarea improprie sau utilizarea unui miceliu inadecvat poate produce infectarea substratului nutritiv cu specii competitoare de bacterii si fungi (dintre care bacteriile sunt cele mai pacatoase). Practic efortul depus duce la un rezultat negativ in care recolta nu mai are loc sau are loc doar partial, moment in care culegeti ciuperci doar de pe 3 brichete in loc de 5 brichete cat ati pus initial.

Solutie:
Asigurati-va ca miceliul procurat este viabil, proaspat produs si sanatos.
Curatati ustensilele de cultura si le manipulati in incaperi curate, dezinfectate in prealabil cu solutie de clor. Pasteurizati substratul de cultura minim 1 ora la 80-90C.
Asigurati o umiditate optima in functie de cerintele fiecarei specii in parte.
Depozitati sacii gata inoculati cu miceliu pentru incubare in incaperi curate, dezinfectate in prealabil
Exista solutii speciale pentru eliminarea competitorilor din substrat. Insa folosirea lor nu asigura un produs ecologic.

3. Conditiile de microclimat necesare intr-o ciupercarie de Pleurotus reprezinta un alt aspect important caruia trebuie sa ii dam atentia cuvenita. Daca nu reusiti sa oferiti conditii de microclimat optime, nu este nici o problema deoarece acestea variaza intr-un spectru destul de larg care permite realizarea culturilor de ciuperci in gospodaria proprie fara echipament special.

  Solutie: 
(a) Temperatura. Chiar daca nu reusiti sa oferiti conditii de microclimat optime necesare incubarii si maturarii ciupercilor merita sa incercati pentru ca ciupercile mai mult ca sigur vor fructifica. Chiar daca temperatura optima pentru Pleurotus ostreatus (de exemplu) este de 20-24C acest lucru nu inseamna ca trebuie neaparat sa asigurati acest interval de temperatura ci spectrul de variatie al temperaturii poate fi mai larg de la 8 la 32C sa zicem, deci recolta tot va fi, insa va dura mai mult timp pana va veni sau ciupercile cand vor fructifica vor simti surplusul de temperatura si vor reactiona in consecinta.

(b) Curentii de aer puternici. Curentii de aer prea puternici duc la pierdera umiditatii si pot produce uscarea carpoforilor de ciuperca. De aceea recomand sa nu depozitati brichetele cu sau fara primordii de ciuperca in bataia vantului. Desi un curent  de aer trebuie asigurat pentru schimbul de gaze din substrat.

(c) Umiditatea. Umiditatea este cel mai important factor. Fara umiditate miceliul de ciuperca nu se dezvolta. Umiditatea excesiva in substrat insa duce la distrugerea miceliului, de aceea e bine sa va formati un simt a ceea ce inseamna umiditate optima, sau daca detineti aparatura speciala de masurare a umiditatii este mult mai bine.

(d) Lumina. Lumina este si ea un factor important. Miceliul de ciuperca se dezvolta fara probleme la intuneric, insa in momentul fructificarii ciupercile au nevoie de lumina (800-1500 de lucsi), altfel nu veti avea recolta. Ciupercile reactioneaza la lumina prea putina sau prea puternica intr-un fel sau altul. Tot ce conteaza e sa experimentati pana cand observati aceste modificari.

(e) Concentratia de dioxid de carbon si oxigen. Asigurarea acesui factor de microclimat este variabila de aceea nu devine o reala problema in cazul ciupercariilor improvizate din gospodaria proprie.

Cu acestea spuse, aceste dezavantaje nu trebuie sa va sperie, ele au solutii. Tot ce ramane este sa incerci sa cultivi ciuperci, sa te familiarizezi cu ceea ce inseamna acest lucru si sa capeti experienta in acest sens.
Mai multe raspunsuri la intrebarile tale poti avea citind Intrebari frecvente.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

vineri, 14 octombrie 2011


10 Motive pentru a cultiva ciuperci!



1. Satisfactie. In primul rand pentru ca ai satisfactia de a vedea un rezultat in urma eforturilor depuse. Pur si simplu e impresionant sa surprinzi ciuperca crescand si dezvoltandu-se sub privirile tale (dimineata era mica ..spre seara deja e mai mare -ceva incredibil). Cultivarea ciupercilor se potriveste de minune cu genul de persoana creativa, dornica sa invete si sa patrunda secretele cultivarii ciupercilor; pana la urma este ceva educativ, iar cunoasterea deplina a acestui proces este o arta in sine. O arta care are puterea de a alunga monotonia si stresul din viata de zi cu zi pentru ca pana la urma veti descoperi ceva ce va place. In plus, sa cultivi ciuperci este un lucru fascinant pentru multi dintre noi, astfel intotdeauna se vor gasi oameni fascinati si interesati de acest subiect. Este o modalitate buna de ati face prieteni noi care sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine.


2. Dezvolta simtul de armonie cu natura. Cunoasterea mecanismelor care stau la baza cultivarii ciupercilor au o putere nebanuita initial..dar care se materializeaza prin dezvoltarea simtului de armonie cu natura. Practic ajungi sa monitorizezi fiecare etapa din procesul de cultura astfel observi fiecare miscare pe care ciuperca o face ca si raspuns la conditiile de mediu care i se ofera. Ajungi sa o cunosti si sa stii ce ii place si ce ii displace.


3. Siguranta. ..ca ceea ce mananci este cultivat si recoltat de tine. Deci fara aditivi, pesticide, sau alte chimicale..ci 100% natural. Daca ati sti ca ciupercile din magazin pe care le cumparati in mod obisnuit contin diferite chimicale cu care sunt tratate in cultura intensiva doar pentru a scoate productie cat mai mare ati mai cumpara? Probabil cei ne informati da, iar cei informati care tin la sanatatea lor nu....si atunci de ce sa nu ne cultivam singuri ciupercile daca avem posibilitatea?


4. Au proprietati medicinale. Multe specii de ciuperci de cultura si nu numai au efecte terapeutice recunoscute mondial. Aceste proprietati medicinale se cunosc de milenii indeosebi au fost folosite in medicina traditionala asiatica. Recent mii de publicatii stiintifice sustin efectul terapeutic al ciupercilor asupra organismului uman. Lista este lunga iar pe acest blog le vom trata pe indelete la sectiunea dedicata ciupercilor medicinale.


5. Gust & valoare nutritiva. Gustul ciupercilor este delicios, mai ales ca specii diferite prezinta un gust diferit, astfel avem de ales dintr-un spectru larg de arome din care papilele nostre gustative pot sa se bucure din plin. Ciupercile au valoare nutritiva. Si as incepe cu faptul ca au colesterol rau 0, sunt bogate in proteine, vitamine, minerale, polyzaharide,..


6. Siguranta (din nou). In al doilea rand cultivam ciuperci deoarece vrem sa fim siguri ca ceea ce mancam nu produce intoxicatii alimentare asa cum s-a intamplat in cazul Ciupercilor de padure. Ciupercile cultivate sunt sigure deoarece ele au fost selectate, identificate, cultivate si gustate inainte de a ajunge dvs. sa le cultivati. Ele nu necesita oparire sau fierbere asa cum cred unii, dar nici nu se consuma crude.


7. Economisim bani. Pe de alta parte chiar daca initial facem o mica investitie in procurarea miceliului necesar cultivarii ciupercilor, cantitatea procurata folosita in mod inteligent ne poate asigura o recolta de ciuperci pe termen indelungat. Cumparandu-le de la magazin costa (recent aprox. 7 lei/500g la Pleurotus), nu sunt proaspete ci aduse de nu stiu unde. In plus Ciuperca de Market & sanatatea este una dintre grijile pe care trebuie sa le avem cand cumparam ciuperci. 


8. Profit. Cultivarea ciupercilor pentru profit intereseaza pe multa lume la ora actuala. Exista o sumedenie de ciupercarii care cresc ciuperci pentru a realiza profit. Multe dintre ele au pornit de jos in mod treptat de la putin la mult, au dezvoltat modalitati de cultura intensiva iar astazi aceste ciupercarii sunt furnizorii multor piete si magazine pe care le frecventam in mod obisnuit. 


9. Reciclare. Aveti prin casa cutii de carton, hartie pe care in mod obisnuit le aruncati? sau poate diferite tipuri de deseuri care includ lemn si celuloza? Le puteti foarte simplu transforma in hrana pentru intreaga familie. Puteti face o adevarata Ciupercarie pe balconul apartamentului folosind hartie de exemplu sau le puteti citi Cultivarea ciupercilor in gospodaria proprie pentru a invata ce material disponibil la discretie exista si la care multi nu-i dau atentie. Cu putin miceliu presarat peste acestea si totul se va transforma in ciuperci pe care mai apoi le puteti cucina la bucatarie sau le puteti refrigera pentru alta data.


10. Castig. Ultima si cea mai importanta idee am lasat-o la final: Prin simpla decizie de a cultiva ciuperci nu ai decat de castigat! In final da cu +. Cei sceptici nu au decat sa ramana acolo unde sunt! deoarece cultivarea ciupercilor este un lucru potrivit doar pentru cei deschisi la minte dornici sa invete ceva nou, si sa se bucure de rezultat. 

Daca ti-a placut acest articol te rugam sa-i dai un 'Like' iar daca crezi ca esti destul de motivat ca sa incepi sa cultivi ciuperci arunca o privire peste Sfaturi pentru incepatori -Etapele cultivarii ciupercii Pleurotus ostreatus.


FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUB

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta