sâmbătă, 18 august 2012


Cultura de ciuperci: hobby sau afacere?


Multi oameni cu care am discutat recent sant interesati sa cultive siuperci cu scopul de a intreprinde o afacere si prea putini se gandesc sa-si faca un hobby din asa ceva. Insa este greu sa te gandesti doar la partea materiala fara sa ai  putina dedicatie pentru cultura ciupercilor. In primul rand trebuie sa-ti placa iar daca reusesti sa faci un ban din asa ceva este si mai bine.

1. Ideea de afacere cu ciuperci
Practic multi ar vrea sa inceapa o afacere iar scuza pe care o au intotdeauna este aceeasi: nu am bani!. Cum sa incep o afacere ca nu am bani pe care sa-i investesc ca sa pot sa ma dezvolt si sa prosper in cele din urma.

Ei bine, care este solutia la aceasta problema?
  1. In primul rand trebuie sa renunti la acest mit.  Cultivarea ciupercilor se poate porni chiar si cu 100 de lei in buzunar. 
  2. E nevoie de o idee, un plan, motivatie puternica, incredere in fortele proprii si de multa hotarare. 
Ai un spatiu unde ai putea sa cultivi ciuperci? excelent!
Nu ai echipament? Nici o problema ciupercile cresc ca si in padure unde sigur n-ai sa gasesti echipament.
Stai la tara inconjurat de paie la care le dai foc ca nu ai ce sa faci cu ele? foarte bine!
Ai 100 de lei in buzunar? super! chiar bine ca sa iti cumperi 10 kg de miceliu care o sa iti ajunga pentru cateva sute de saci inoculati cu miceliu de ciuperca. Nu trebuie sa consumi toata cantitatea de miceliu mai ales daca cultivi pentru prima data. Incearca cu 2 kilograme iar restul la frigider pentru alta data. Practic ai tot ce iti trebuie pentru a porni o cultura de ciuperci in sistem clasic.

Pentru inceput poti sa cultivi o cantitate mica de ciuperci (mai ales daca esti incepator) de exemplu pentru consum propriu, mai apoi dupa ce capeti putina experienta sa cultivi pentru a vinde la vecini, prieteni sau magazine din apropiere. Odata ce observi ca cererea creste poti sa investesti si sa iti extinzi mica afacere. Un exemplu de astfel de afacere poate fi vazut in urmatoarele videoclipuri:  indieni care traiesc din cultura ciupercilor Calocybe indica si Pleurotus sp. vandute la magazin.





2. Cultura ciupercilor ca si hobby
Multi care aleg cultura ciupercilor ca si hobby o fac din placere si sant reprezentati de cei dornici sa invete cat mai mult despre ciuperci sa cunosca si sa stapaneasca informatiile in folosul lor sau a prieteniclor cu care impartasesc aceste informatii. De obicei in acest caz se ajunge la un ajutor reciproc din care toata lumea are doar de castigat.
Un caz ideal este atunci cand reusesti sa imbini partea de hobby cu partea materiala. In materialul de mai jos se poate observa cum cei cu experienta isi impartasesc cunostintele cu alti oameni interesati in a cultiva ciuperci.


 In aceste filmulete se poate observa ce tehnici de cultura folosesc unii. Poti sa observi si sa inveti pentru a pune in practica la randul tau.
Daca cansideri ca acest material te ajuta intr-un fel te rugam sa il impartasesti si cu altii interesati de asa ceva.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

duminică, 12 august 2012


Despre miceliul de ciuperci


Cultura ciupercilor comestibile se poate face simplu prin metode de cultura proprii fiecarei specii de ciuperca in parte. Evident pentru acest lucru e nevoie de samanta de ciuperci (miceliu) de calitate. Miceliul de calitate se produce in laboratoare specializate intalnite si sub denumirea de statii de miceliu. La noi in tara sunt foarte putine astfel de laboratoare, iar cantitatile de miceliu existente pe piata sant in genere aduse din strainatate de la companii cu traditie si filiale bine stabilite si in alte tari. 


Exista si ciupercari care produc miceliu in conditii mai mult sau mai putin sterile. De exemplu daca o persoana incearca sa produca miceliu fara a face uz de echipamente, va ramane pur si simplu dezamagita din cauza infectarilor repetate cu diferite specii de fungi, bacterii si virusi care nu sant altceva decat specii competitoare pentru acelasi substrat nutritiv. Un miceliu produs in astfel de conditii are o calitate slaba, iar daca folositi un astfel de miceliu in procesul de cultivare aveti toate sansele sa investiti bani si energie degeaba. Deci in primul rand, mare atentie de unde procurati miceliu, sursa merita atentie.

Pe piata din Romania atat raportul calitate/pret precum si productivitate/pret variaza de la un procesator de miceliu (sau un intermediar) la altul. De asemenea, fiecare vanzator de miceliu prezinta strategia lui de vanzare astfel incat sa iasa in avantaj de o parte sau (cei altruisti) de ambele parti (si dumenavoastra si el). In mod paradoxal la intermediari pretul este mai mic decat la procesatorii de la noi. Acest lucru se datoreaza zic eu faptului ca companiile din afara vand la pret mic fiind capabile sa produca cantitati mare la un pret redus, pe cand cei de la noi produc cantitati mici la pret mare. Totusi aceasta regula nu este valabila peste tot ci mai degraba este o generalizare.

Pe piata exista o sumedenie de tulpini de ciuperca excelente iar alegerea celei mai bune este importanta pentru ca productia de ciuperci tine cont si de acest factor. Exista tulpini mai mult sau mai putin viguroase iar acest lucru este direct corelat cu o productivitate mai buna sau mai scazuta. Intrebarile la care ar trebui sa va ganditi atunci cand cumparati miceliu sant urmatoarele: ce tulpina este?, de unde provine ea? si anul in care a fost recoltata pentru prima data sau produsa in laborator? Un vanzator (mai ales intermediar) nu detine raspuns la toate aceste intrebari, insa in acest caz o reclama verbala auzita in mai multe parti despre o anumita tulpina productiva reprezinta un criteriu de selectie in majoritatea cazurilor. Deci, care este cea mai buna tulpina de pe piata?, si unde poate ea fi gasita?

Un lucru important este ca atunci cand cumparati miceliu sa va asigurati ca recipientul in care este furnizat este inchis corespunzator (prevazut cu filtru sau buson de vata). Oricum recipientul dotat cu filtru este cea mai buna alegere.

Miceliul se dezvolta pe suport pe baza de cereale, insa el poate fi gasit crescand si pe lemn precum dibluri colonizate cu miceliu. Acestea din urma sant folosite la cultura buretilor pe busteni si totusi dibluri colonizate la noi pe piata se intalnesc foarte rar iar costul elor este pe masura. Insa cultura pe busteni poate fi facuta cu miceliu pe suport de cereale fara problema.
In genere fiecare cultivator de ciuperci urmareste urmatorele lucruri:

  1. Sa gaseaseca o sursa de incredere de unde de fiecare data cand cumpara sa fie pe deplin satisfacut (deci un miceliu de calitate)
  2. Tuplina pe care o cumpara sa fie viguroasa (tulpina cu faima in randul cultivatorilor de ciuperci)
  3. Pretul pe care il plateste sa fie mic sau rezonabil in raport cu caracteristicile mai sus prezentate.

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta