luni, 31 decembrie 2012


Buretele de soc (Auricularia auricula-judae)



Va expun o relatare despre Auricularia sau Buretele de soc asa cum a aparut in ziarul Informatia Zilei la rubrica Remedii naturiste (miercuri, 29.12.2010):

Ciuperca Auricularia este cunoscuta in Asia de cel putin 1500 de ani, fiind o ciuperca comestibila si cu certe calitati terapeutice. Are mai multe denumiri populare intre care si cea de "urechi de lemn".

Mediul de viata si caracteristici:
Auricularia creste pe arbusti de soc, dar si pe alte foioase, cum sunt fagul si salcia. Este una dintre putinele ciuperci care rezista la conditii de temperatura negativa. In China este cultivata de secole pe rumegus. In 1994, productia mondiala totala de Auricularia a fost de 420.000 t ciuperca proaspata, adica 8,5 % din cantitatea totala de ciuperci consumata pe glob. In Europa nu este atat de populara, dar a fost studiata pentru calitatile sale medicinale incepand din secolul al 17-lea.
Auricularia are in compozitie ingrediente remarcabile, cum sunt potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, siliciu, vitamine din grupul B, proteine, polizaharide si diverse substante bioactive neidentificate inca cu precizie.

Beneficii pentru sanatate:
Numeroase studii stiintifice au demonstrat intre altele efectul anti-coagulant al acestei ciuperci. S-a constatat ca in urma terapiei cu Auricularia fluxul de sange in artere s-a imbunatatit. Aceasta ciuperca ajuta la prevenirea trombozei, a aterosclerozei (inclusiv regresia ei) si scade riscul de atac vascular cerebral sau infart. Auricularia nu are efecte secundare, spre deosebire de medicametele de sinteza care ataca colagenul din tesutul conjunctiv. In Asia de Est unde ciuperca este consumata ca aliment aproape zilnic, incidenta trombozei si a infarctului este esmnificativ scazuta.

Prin proprietatile sale de imbunatatire a circulatiei sanguine, Auricularia are efecte benefice in diabet, sedentarism, contracareaza efectele nocive ale fumatului si a contraceptivelor orale.

Ciuperca are efecte dovedite in sanatatea ochilor. Se stie ca aparatul nostru vizual, atat de sensibil este alimentat cu sange, substante hranitoare si oxigen. Pe langa imbunatatirea circulatiei sanguine pe aceasta zona prin adiministrarea de Auricularia se adauga si efectul antiinflamator, ceea ce este benefic pentru persoanele care sufera de iritatii la nivelul ochilor.

Experimentele facute pe animale au demonstrat o reducere semnificativa a trigliceridelor si o scadere a colesterolului rau din sange. Responsabil pentru acest efect este un biopolimer, denumit "biopolimerul auricularia", care are un continut bogat in glicoproteine.

Ciuperca are si certe calitati imunomodulatoare. Prin testele de laborator s-a demonstrat formarea de celule imunitare in splina si cresterea productiei de interferon la administrarea de Auricularia.

S-a demonstrat de asemenea, proprietatile antitumorale (cancer de piele si prostata) si de captare a radicalilor liberi a acestei ciuperci si efecte pozitive in afectiuni ca hemoroizi, perturbari de libido, migrene, tinitus, persoane supraponderale, infectii, menopauza, furunculi.

Auricularia este disponibila sub forma de tablete sau pulbere. Se poate administra si copiilor, in special sub forma de pulbere. Pentru informatii suplimentare va puteti adresa ing. chimist Mircea Georgescu tel. 0721202752.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

sâmbătă, 29 decembrie 2012


De ce sa consumam Agaricus brasiliensis?




Un articol de spre ciuperca medicinala Agaricus brasiliensis aparut in ziarul Informatia zilei -
rubrica Sanatate (miercuri 7 noiembrie 2007):

Agaricus brasiliensis este o ciuperca alba, termofila, are suprafata neteda, palaria prezentand unele 
neregularitati si o mica concavitate in centru, aspect ce o deosebeste la prima vedere de alte 
varietati ale acestei specii, necesita temperaturi ideale intre 21 si 26 C. Este cunoscuta sub 
denumirea de God's Mushroom (Ciuperca lu' Dumnezeu) datorita proprietatilor medicinale vestite ce i 
se atribuie, din vechi timpuri, in Brazilia si Japonia. In 1970, doi cercetatori americani de la Universitatea de Stat Pensylvania vizitand Brazilia au descoperit ca intr-o anumita zona, populatia nativa era nu numai extrem de sanatoasa dar si longeviva, depasind 100 de ani. Secretul lor? Foarte simplu! Consumau o ciuperca si anume Agaricus Blazei Murill (Agaricus brasiliensis). De atunci a inceput introducerea acestei ciuperci in circuitul terapiilor naturiste. A fost demonstrata proprietatea anti-cancer prin diferite cercetari si experimente efectuate pe purcelusii de Guinea in Departamentul Medical din Tokio iar rezultatele au fost: vindecare completa in 90% din cazuri. 

Efectul anti-tumoral la aceasta ciuperca se datoreaza cantitatii mari de elemente eficiente ca: polizaaharide de tipul Beta (1,3) D-Glucan si Beta (1,6) D -Glucan, compusi proteici de acid ribonucleic, heteroglucan acid, xiloglucan, etc. Cand aceste elemente sunt introduse in globulele albe ale sangelui usureaza activitatea celulelor macrofage (anticorpi ce distrug, intarzie sau impiedica raspandirea celulelor de cancer). Contine de asemenea steroizi naturali, cunoscuti pentru efectul anti-cancer in special in preventia cancerului de uter. 

Efectul de preventie se datoreaza si continutului de mari cantitati de fibre nedigerabile care absorb substantele toxice din organismul nostru si le elimina. 

Beneficiile consumului de Agaricus sunt multiple:
  • Are efecte in controlul direct al sistemului imunologic, de prevenire si au fost chiar cazuri de disparitie toatala a tumorilor (experimentat pe animale a avut o reusita de 90%)
  • Probleme ale aparatului respirator: bronsita cronica, astm, gripe, raceli, pneumonie.
  • Afectiuni alel aparatului circulator: hipertensiune si hipotensiune, arterioscleroza, angina, infarct, tromboza, angiosternoza, septicemie, leucemie.
  • Afectiuni ale aparatului urinar: cistita, nefrita, insuficienta renala, probleme de prostata. 

Mai multe informatii puteti obtine la urmatoarea adresa: ionutmoraru@softnet.ro


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta