joi, 5 noiembrie 2015


Burete galben (Pleurotus citrinopileatus)



Pleurotus citrinopileatus este o ciupercă cu adevărat impresionantă în principal datorită culorii: un galben deschis plăcut la vedere. Satisfacţia cultivării acestei ciuperci este pe măsură nu doar din cauza culorii ci şi datorită calităţilor sale culinare şi medicinale, motive pentru care este larg apreciată în lume. In termeni de cultură, este o specie ceva mai pretenţioansă decât P. ostreatus probabil şi datorită faptului că este mai puţin productivă. In plus este fragilă şi nu se pretează a fi depozitată pe termen lung sau supusă transportului pe distanţe lungi. Cu toate astea, prezintă principalul avantaj că are o rată de colonizare rapidă, fructifică şi rezistă fără probleme la temperaturi ridicate (30 – 32 °C). Este o specie substropicală întâlnită în Asia, îndoesebi în China, Japonia, Taiwan şi Rusia şi unde apare în pădurilor de foioase (stejar, fag, plop, etc) ca şi saprofită producând putregaiul alb al lemnului. 


Fig.4  Carpofori de Pleurotus cistidiosus crescând pe substrat de paie
Din punct de vedere morfologic Pleurotus citrinopileatus este identic cu P. cornucopiae exceptie facând: pălăria ciupercii care este de culoare galben deschis, piciorul care adesea este ramificat şi bazidiosporii care sânt de dimensiuni mai mici. Astfel, gradul de rudenie între cele două specii este foarte ridicat, fapt ce a fost pus în evidenţă şi de teste de intercompatibilitate realizate între celel două (teste de încrucişare). Din acest motiv P. citrinopileatus a fost redus la statutul de varietate: P. cornucopiae var. citrinopileatus, care în momentul actual este recunoscut drept sinomim cu P. citrinopileatus. 

Descriere: Pălăria măsoară 2-6 cm în diametru, de culoare galben deschis, cupuliformă sau cu o depresiune centrală evidentă (în formă de pâlnie). Carnea este albă, subţire şi cu gust plăcut. Lamelele sânt inegale, strâns împachetate, decurente pe picior. Piciorul este alb, măsoară 2-5 cm lungime şi până la 1 cm grosime, dispus excentric-lateral, curbat, plin, uşor păros, de consistenţă fibroasă devenind tare când este uscat. Bazidiosporii sunt de culoare roz deschis-crem în masă.

FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta