luni, 9 noiembrie 2015


Cultura ciupercii Calocybe indica (specie exotica)




Calocybe indica este o specie de ciuperca introdusa in anul 1974, în India de catre Purkayastha şi Chandra. Ciuperca comestibila considerata o sursă importantă de proteine şi vitamine, iar cultivarea ei este relativ simpla şi ieftina.

De la prima menţionare a speciei până când aceasta a devenit relativ simplu şi ieftin de cultivat, a trecut un timp îndelungat. În anii 70 ciuperca a devenit cunoscută, dar rezultate majore în cultivare au adus anii 90. Între 1994-1996 s-au efectuat numeroase studii pentru a realiza condiţiile fizico-biochimice ideale creşterii speciei şi pentru a standardiza principiile de cultivare.

Şi care ar fi aceste principii? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, să parcurgem instrucţiunile date de Universitatea de Agricultură Tamil Nadu.  Ne stă la dispoziţie un algoritm, care detaliază următoarele etape:
1.    pregătirea substratului
2.    asigurarea perioadei de incubare
3.    acoperire cu sol
4.    fructificare
5.    recoltare

Substratul folosit se poate alege dintr-o gamă largă de substraturi ce conţin lignină, hemiceluloză sau celuloză. De foarte multe ori se optează pentru paie de orez.
În general recipientul folosit pentru cultivare este din polietilenă.

Pasii de cultura -facuta simplu (fara echipament)

1. Substratul se pasteurizeaza [se tine in apa 75-85 C timp de 2 ore].

2. Apoi se aseaza pe un grilaj si se lasa la racit si scurs. Se verifica umiditatea in substrat prin strangerea acestuia in mana. Daca nu vedem picuri de apa curgand –am atins nivelul de umiditate droit.

3. Umplem un recipient din plastic cu substrat până la un nivel de 7-8 cm, apoi presărăm miceliu. Peste aceasta mai adăugăm 5-6 cm de substrat, la fel presărat cu miceliu. Repetăm procedeul până când obţinem cinci straturi cu miceliu.

4. Legăm recipientul cu un fir şi îl găurim în mod aleatoriu, astfel ca să obţinem şase orificii de ventilaţie, prin care nu numai ventilaţia este asigurată, ci şi eliminarea excesului de umiditate.

Incubare
Aşezăm sacii într-un hangar, unde temperatura este de 22-27 ° C iar umiditatea relativă de 85-90%. Sacii inoculati cu miceliu trebuiesc verificati în fiecare zi, pentru a observa o eventuală contaminare. Dacă se întâmplă, sacii contaminati trebuiesc îndepărtati şi distrusi. La fel se verifică infestarea cu insecte precum muşte, căpuşe etc. Ghidul de cultivare ne atrage atenţia asupra unor detalii importante privind perioada de colonizare. Pentru ca această perioadă să fie cât mai scurtă, este bine ca hangarul în care aşezăm sacii să fie întunecat. De asemenea este recomandat plasarea periodică a capcanelor pentru rozatoare.

Aplicarea stratului de protectie
Odata colonizat substratul vom trece la acoperirea acestuia cu muschi sau sol . Acesta se pasteurizeaza si el dupa care se lasa la racit apoi se testeaza pentru umiditatea optima folosind procedeul descries mai sus. Deoarece recipientul în care am început cultivarea este închis, nu avem posibilitatea de a acoperi substratul cu sol. Astfel începem procedeul cu tăierea paturilor în două jumătăţi egale. Pe suprafaţa fiecărui pat punem 1 cm din solul pregătit, îl presăm uşor şi îl umezim.Solul de grădină bogat în calciu este ideal pentru acest proces. În absenţa acestuia se poate utiliza solul amestecat în proporţii egale cu nisip din râu. Sunt situaţii în care se adaugă carbonat de calciu la sol, şi preparatul astfel obţinut se foloseşte pentru acoperire. Oricare variantă am alege, trebuie să ne convingem că solul este lipsit de pietre şi mirişte şi ca este pasteurizat. Pasteurizarea se face intr-un recipient in care adaugam sol si apa –acesta se adduce la o temperature de 70-80 C si se tine la aceasta timp de o ora. Lasam solul la racit apoi reglam umiditatea prin stoarcere cu mana dupa care se presara pe substratul colonizat cu miceliu. 

Incubare –etapa 2
Temperatura in acesta faza de colonizare a stratului de muschi [in cazul in care am folosit acest ingredient] trebuie menţinută la 30-35 ° C, umiditatea relativă la 80-85 % şi avem nevoie de lumină naturala sau artificiala cu intensitate de 2500-3000 lucsi.

Fructificare
Şi în continuare supraveghem atent substratul, pentru a ne asigura că solul este destul de umed, nu s-a produs contaminare sau infestare şi ciupercile cresc conform dorinţelor noastre. În aproximativ 17 zile trebuie sa apara prima recoltă. După recoltare agităm partea de sus a substratului, umezim solul şi în 10 zile obţinem a doua recoltă. Procedeul se repetă încă odată, pentru a putea culege a treia recoltă.

 Cultura Calocybe indica facuta intensiv
Institutul Indian de Cercetări Horticole a publicat un alt ghid privind tehnologia  cultivării comerciale în condiţii industriale. Acesta este foarte asemănător cu cel descris mai sus în privinţa etapelor de urmat, există totuşi câteva diferenţe.

Pasii de cultura
1. În primul rând pregătirea substratului se începe cu tăierea acestuia în bucăţi mici de 1-2 cm şi îmbibarea în apă timp de 2-3 ore.

2. Pasul următor este pasteurizarea sau sterilizarea. Pasteurizarea poate fi efectuata prin două metode: cu aburi sau cu apă fierbinte. Dacă se optează pentru apa fierbinte, îmbibarea în apă nu este necesară. Această metodă ţine două ore, şi este ideală pentru producţie la scara mică. Temperatura apei trebuie să fie de 80 ° C. Cealaltă opţiune este autoclavul sau alte camere speciale cu aburi. Cea mai bună alegere pentru producţie comercială este totuşi sterilizarea. Acesta se realizează tot în autoclav, la temperatură de 121 ° C, timp de 30 minute. Înainte de sterilizare, substratul, se distribuie în saci de polipropilenă, căptuşit cu bumbac neabsorbant. În cazul în care substratul a fost pasteurizat, distribuirea în saci se întâmplă după ce procesul de pasteurizare s-a produs.

3. Substratul racit si reglat de umiditate este gata de insamantare cu miceliu. Procedura este acceasi cu cea descrisa mai sus.

4. Încăperea în care se ţin sacii astfel obţinuti trebuie să fie întunecată, iar temperatura ideală este de 27-32 ° C. Dupa colonizarea complete a substratului cu miceliu acesta se acopera cu sol/muschi –strat de protectie. Sol sau sol amestecat în porţiune egală cu compost, având pH alcalin (pH 8).

5. Sacii acoperiti se transferă în. În această cameră temperatura trebuie să fie de 30 – 38 ° Celsius, umiditatea de 80 – 85 %, şi trebuie asigurată iluminarea şi ventilaţia. În aceste condiţii în două săptămâni ciupercile vor fi gata de recoltare.

Bineînţeles, aceastea sunt principiile de cultivare, variaţii există, la fel ca de exemplu la reţetele pentru prăjituri. Există numeroase opţiuni în privinţa alegerii substratului, perioada ideală pentru acoperirea substratului cu sol, grosimea stratului de sol, caracteristicile bio-chimice a solului etc. Tocmai de aceea au fost realizate mai multe experimente, datorită cărora posedăm informaţii valoroase în cea ce priveşte optimalizarea cultivării.
Un studiu efectuat în Navsari, India, a comparat eficienţa diferitelor substraturi. Cercetătorii au analizat perioada de creştere, calitatea şi cantitatea recoltei la ciuperci cultivate în condiţii asemănătoare, dar folosind şase substraturi diferite, pe bază de orez, grâu, nucă de cocos, soia, bumbac şi trestie de zahăr. Dintre acestea cea mai bună pentru Calocybe indica s-a dovedit a fi substratul pe bază de grâu. La ciupercile recoltate pe paie de grâu prima recoltă s-a obţinut după 33.67 zile. În clasament după grâu se află orezul, cu o perioadă de cultivare de 37.33 zile. În cazul acestor substraturi atât calitatea cât şi cantitatea recoltei a fost considerata semnificativ mai buna.

Un alt studiu a examinat metoda de acoperire cu sol. Acesta a fost realizat de Universitatea de Agricultură şi Tehnologie din Orissa, India. Conform rezultatelor, pentru a obţine cea mai rapidă iniţiere primordială şi randamentul maxim, este indicat ca stratul de acoperire să fie de 1 sau 2 cm grosime - nu există diferenţe semnificative între aceste două valori. În cazul în care grosimea solului a depăşit 2 cm, recolta s-a dovedit a fi semnificativ mai slaba. Totodată, specialiştii au analizat şi momentul optim pentru aplicarea solului. S-a constatat, că întârzierea cu învelişul de sol (18-25 zile după colonizarea substratului) reduce numărul şi greutatea carpoforilor.

În timp ce au examinat care sunt cele mai bune metode pentru a cultiva ciupercile Calocybe indica, savanţii au mai observat un lucru interesant despre substratul rămas după recoltare. Şi anume: acest substrat poate fi folosit ca şi compost pentru plantele cu frunze. S. Barman, S. Roy, U. Chakraborty, B. N. Chakraborty au dezvăluit acţiunile benefice ale compostului din ciuperci în creşterea şi dezvoltarea coriandrului şi a spanacului.


Ciuperci bune de mâncat, materie primă pentru industria de medicamente, compost- acestea sunt deci rezultatele cultivării speciei Calocybe indica. Nu numai rezultatul constituie un avantaj, ci şi modul de cultivare. Se pot folosi mai multe feluri de substraturi iar pregătirea acestora nu este complicată. Condiţiile care trebuie asigurate sunt temperatura rdicata [30-35 C –ideal pentru conditiile pe care le avem vara in Romania] şi umiditate ridicata. Având în vedere cât de valoroase sunt aceste ciuperci, nu e de mirare că popularitatea lor creşte din ce în ce mai mult în rândul cultivatorilor.


FI PRIMUL CARE AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta