joi, 5 noiembrie 2015


Eficienta Biologica la Pleurotus


Eficiența biologică (EB) a fost descoperită şi aplicată în industria culturii de champignon (Agaricus)  şi 1 kg de ciuperci proaspete recoltate dintr-un kg de substrat uscat reprezintă o eficiență biologică de 100%. Acesta este echivalent cu obținerea a 1 kg de ciuperci proaspete la fiecare 4 kg de substrat umed.

Eficiența biologică % (EB) = cantitatea de ciuperci recoltată/cantitatea de substrat uscat × 100

Formula este folosită la exprimarea productivității de ciuperci care rezultă în special prin combinarea unei tulpini viguroase cu o anumită technică de cultură. Această formulă este larg aplicată în cultura de ciuperci mai ales în cultrua ciupercilor Pleurotus unde EB deseori trece de 100%. EB în cultura de shiitake (Lentinus edodes) atinge un maxim de 70-80%, la maitake (Grifola frondosa) 40-50% iar la pom pom (Hericium erinaceus) 70-90% (vezi tab. 1). EB la Pleurotus oscilează în funcție de specie,tulpina folosită în cultură şi alți factori. Astfel la P. ostreatus şi P. pulmonarius EB se integrează între 75-200%. Cu alte cuvinte dintr-un kg de substrat uscat (de exemplu: paie, rumeguş, etc) poți obține până la 2 kg de ciuperci iar asta depinde în mare parte de identificarea punctului optim de recoltare care este în strânsă legătură cu mărimea carpoforilor recoltați şi numărul de valuri care se obțin într-un ciclu de cultură. Deseori identificarea punctului optim în care trebuiesc recoltate face parte din experiența fiecărui cultivator. Ciupercile se recoltează de regulă după 3-5 zile de la maturarea primordiilor atunci când pălăria este deschisă şi calitatea carpoforului de Pleurotus este superioară. Dacă le recoltezi mai târziu calitatea acestora scade.

Tab. 1 Eficiența biologică la diferite specii de ciuperci de cultură
Specie
Eficiența biologică (EB)
Shiitake (Lentinus edodes)
70-80%
Maitake (Grifola frondosa)
40-50%
Pom Pom (Hericium erinaceus)
70-90%
Enoki (Flammulina velutipes)
60-80%
Pleurotus sp.
75-200%

Ca sa obții o EB ridicată în cultura de Pleurotus e nevoie sa să aplici câteva strategii care să ajute la ridicarea acesteia. 

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta