Esti nou pe acest site? Nu stii de unde sa incepi? Da click pe urmatorul link pentru a alege ce vrei sa citesti Incepe de aici

marți, 1 decembrie 2015


Daunatori la cultura de Pleurotus -contaminarea substratului cu insecte


Insectele care invadează cultura de Pleurotus sânt atrase de mirosul emanat de substratul aflat în putrefacţie depun ouă în apropierea miceliului iar larvele care eclozate îl consumă. Insectele sânt vectori pentru răspândirea mucegaiurilor şi a bacteriilor nu doar în masa de substrat al aceluiaşi sac dar şi la sacii învecinați ceea ce în final poate afecta în treaga cultură de Pleurotus. Pentru evitarea acestor neplăceri se impun câteva măsuri de control. În orice caz soluţia ideală folosită la combaterea lor este calea biologică şi nu insecticidele care au un efect temporar şi care pot afecta sănătatea umană. Printre insectele care invadează cultura de Pleurotus se numără: musculițele, nemotodele şi acarienii.


Musculița de ciupercă – este unul dintre cei mai întâlniți dăunători ai culturii de Pleurotus. Aparțin ordinului Diptera iar speciile mai frecvent întâlnite sânt: Lycorella solani, L. mali şi L. auripila, Megaselia nigra, M. halterata, Leptocera heteroneura, Mycophila speyeri şi Heteropeza pigmaea. Larvele consumă miceliul de Pleurotus pentru a-şi atinge stadiul de maturitate, iar musculițele mature produc dispersia altor posibili dăunători precum Trichoderma, Penicillium, Aspergilus, Verticillium sau acarieni.
Sciaridele (Lycorella spp.) – sânt specii predominant saprofite trăind pe ciuperci, în substrat, lemn în descompunere, frunze, etc. Specimenele mature ating dimensiunea de 2–3 mm lungime iar stadiul larvar este characterizat prin larve cu dimensiuni cuprinse între 6–12 mm cu 12 segmente abdominale şi cap de culoare neagră. Larva trece prin patru stadii de dezvoltare după care la maturitate trece în stadiul de pupă formând un cocon care pote fi lesne observat în substratul infectat după culoarea alb-gri-negru. 


Foridele (Megaselia spp.) – se deosebesc de Lycorella prin dimensiunea adulților care este ceva mai mare 2–5 mm şi durata de viață 16 zile la femele şi 10 zile la masculi . Larvele măsoară 6–10 mm în lungime au extremitatea distală ascuțită şi sânt semitransparente. Femela nu depune ouă la întuneric acest lucru e în avantajul cultivatorului de ciuperci care poate face incubarea substratului inoculat la întuneric.


Fig. 1 Aspectul insectelor implicate în cultura de Pleurotus: a) Lycoriella sp.; b) Megaselia sp.; c) Leptocera sp.; d) larve de Lycoriella; e) acarieni - Tyrophagus putrescentiae; f) nemotod
Cecidele (Heteropeza spp., Mycophila spp.) –  se deosebesc de celelalte specii de musculițe prezentate aici prin dimensiunea lor care este mai puțin de 1 mm lungime. H. pigmaea este de culoare portocalie şi joacă rol de vector şi în dispersia unei bacterii ce produce pete de culoare brun la suprafața piciorului de ciupercă. Larvele de H. pigmaea au 2–3 mm lungime au nevoie de umiditate pentru a se deplasa în masa de substrat şi trăiesc până la 18 luni în condiții favorabile.

Acarienii  sunt insecte de dimensiuni mici cu aspect asemănător păianjenilor. Se hrănesc cu miceliul de ciuperci şi mucegaiuri prezente în substratul de cultură contaminat. Ciclul lor de viaţă este de 13 zile la 23.8 ºC şi 36 zile 15.5 ºC. Preferă mediile calduroase şi umede, iar în condiții nefavorabile se transformă într-un stadiu intermediar prevăzut cu cârlige prin care se face dispersia pasivă cu ajutorul musculițelor de ciupercă. Cele mai des întâlnite specii de acarieni la cultura de Pleurotus sânt: Tyrophagus putrescentiae, Caloglyphus mycophagous, Linopodes antennaepes, Tarsonemus myceliophagus şi Pygmephorus sp.


Nematodele  sunt viermi de dimensiune redusă(vizibili cu ochiul liber) sau chiar microscopici care se întâlnesc în substratul destinat culturii aflat în descompunere. Nematodele trăiesc în sol, pe materia organică în descompunere, în ape, fungi, pe insecte şi animale. Nematodele pot trăi până la şase săptămâni fără hrană şi nu sânt afectate de îngheț. Prezenţa acestora este cauzată de umiditatea ridicată din substrat unde se dezvoltă, respiră şi se deplasează. 

DACA TE INSCRII IN CLUB PRIMESTI ACCES LA 2 FILME:CULTURA PLEUROTUS & SHIITAKE

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta