duminică, 17 iunie 2012


Morchella sp. (Ciuciuleti, sbarciogi, pupi)



Sbarciogii pot fi intalniti la noi in Romania crescand izolat sau in grupuri pe soluri calcaroase prin paduri sau la margine de drum in locuri umede. Pot fi intalniti in special in paduri care in prealabil au fost supuse incendiilor.

Morchella esculenta
Sbarciogul este una dintre cele mai apreciate ciuperci la nivel mondial, in Canada culegatorii de sbarciogi se intrec pentru a culege cantitati cat mai mari iar recolta lor ajunge la castiguri de 600$/zi. Restaurantele locale considera aceasta ciuperca o delicatesa si profita din plin de fiecare recolta locala.
La noi se intalneste de primavara devreme (aprilie) pana in iunie alaturi de alte specii precum M. conicaM. rotundaM. crassipes, etc.

Morchella esculenta poate fi usor confundata cu Verpa bohemica tot o specie comestibila intalnita la noi care creste pe sol prin paduri luminoase, in pajisti sau gradini si poate fi intalnita tot primavara. Cele doua specii se deosebesc prin faptul ca M. esculenta prezinta un aspect exterior diferit (palarie prevazuta cu numeroase alveole) iar piciorul este scurt.

Morchella conica
Atat palaria cat si piciorul sunt este gol pedinauntru fata de V. bohemica. O alta caracteristica importanta ce le diferentiaza este faptul ca palaria comunica direct cu piciorul la M. esculenta fata de V. bohemica unde palaria este libera.

O alta specie asemanatoare este Morchella conica foarte apreciata pentru gustul sau. Comparativ cu M. esculenta aceasta prezinta o culoare ceva mai inchisa si palarie cu aspect de con.


Verpa bohemica
A nu se confunda cele trei specii discutate cu Gyromitra esculenta care este toxica. Si totusi toxicitatea ei este relativa deoarece unii o considera comestibila dar daunatoare cand se consuma in cantitati mari. Creste indeosebi in paduri de conifere, mai ales pe langa pini batrani de primavara pana toamna.

Gyromitra esculenta



Alte specii cu care pot fi confundati sbarciogii comestibili sunt Gyromitra infula (suspecta), Helvella crispa (comestibila), H. elastica (comestibila)sau Phallus impudicus (comestibila in stadiu tanar)


Sbarciogii sunt specii care pot fi cultivate insa nu fara efort. Cei interesati sa cultive astfel de ciuperci sunt invitati sa ne contacteze.


AFLA NOUTATILE DIN CLUBUL CIUPERCARILOR

1 comments:

Introdu adresa email

Informatia ta este in siguranta